fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Obliczyć czas i miejsce spotkania dwóch obiektów. Piotr: Witam, czy mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem prostego zadania z wytłumaczeniem każdego kroku jak dla przedszkolaka? Dwa obiekty (1 i 2) poruszają się w tym samym kierunku z prędkościami v1 i v2 po torze prostym. Obiekt 2 wyprzedza obiekt 1 o odległość x0≥ 0. Obliczyć/opisać: • czas ts , po którym obiekty się spotkają; • miejsce spotkania; • jak zmienia się odległość między obiektami; • dla których wartości vi zadanie ma rozwiązanie (v1=v2, v1>v2, v1<v2 ?).
4 mar 21:33
: przy równych prędkościach nigdy sie nie spotkają przy prędkości większej tego z tyłu jest to możliwe przy mniejszej nigdy nie dogoni tego z przodu Wystarczy ruszyc glową
4 mar 23:07
: PS. Zadanie na poziomie 7 klasy
4 mar 23:08
Piotr: Dokładnie tak jak mówisz i to wydaje mi się że rozumiem ale dostałem razem z tym zadaniem rozwiązanie do niego i albo z tym rozwiązaniem jest coś nie tak albo ja tego zadania nie potrafię sobie wyobrazić. Rozwiązanie: Rozwiązanie ma sens dla v1>v2 oraz x0>0 Droga przebyta do chwili spotkania dla (1) i (2): x1= v1ts x2= v2ts oraz x stąd: v1ts = x0 + v2ts Miejsce spotkania = droga (1) czyli: x przebywana droga jest funkcją liniową czasu Skoro z treści zadania wynika, że obiekt 2 wyprzedza obiekt 1 to jakim cudem V1 ma być większe od V2? Z tego powodu chciałem dokładne rozwiązania z tłumaczeniem.
6 mar 18:50
: Takim cudem, ze gdyby v1<v2, to by nigdy nie dogonił chyba nigdy tego nie zrozumiesz, może zrób wyścigi rowerow na podwórku?
7 mar 08:52
Piotr: Ty do tej pory nie zrozumiałeś o co ja pytam a wystarczy przeczytać, ja dobrze rozumiem to zadanie, tak samo jak ty ale pisałem wyraźnie że razem z zadaniem dostałem do niego rozwiązanie które również dołączyłem wyżej. Pytanie było o to czy to rozwiązanie jest błędne... Po prostu chciałem czyjegoś potwierdzenia że dobrze myślę.
11 mar 17:28
: Rozwiązanie jest dobre, zamiast wyścigów rowerów narysuj sobie oś, w zerze umieść obiekt 1, a obiekt 2 w miejscu o współrzędnej x0.teraz musza sie jeszcze zgadzac zwroty obu prędkości ze zwrotem osi, inaczej zadanie nie ma sensu.
11 mar 21:52