Obliczyć czas i miejsce spotkania dwóch obiektów.
Piotr: Witam, czy mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem prostego zadania z wytłumaczeniem każdego kroku
jak dla przedszkolaka?
Dwa obiekty (1 i 2) poruszają się w tym samym kierunku z prędkościami v1 i v2 po torze prostym.
Obiekt 2 wyprzedza obiekt 1 o odległość x0≥ 0.
Obliczyć/opisać:
• czas ts , po którym obiekty się spotkają;
• miejsce spotkania;
• jak zmienia się odległość między obiektami; • dla których wartości vi zadanie ma rozwiązanie
(v1=v2, v1>v2, v1<v2 ?).
4 mar 21:33
: przy równych prędkościach nigdy sie nie spotkają
przy prędkości większej tego z tyłu jest to możliwe
przy mniejszej nigdy nie dogoni tego z przodu
Wystarczy ruszyc glową
4 mar 23:07
: PS. Zadanie na poziomie 7 klasy
4 mar 23:08
Piotr: Dokładnie tak jak mówisz i to wydaje mi się że rozumiem ale dostałem razem z tym zadaniem
rozwiązanie do niego i albo z tym rozwiązaniem jest coś nie tak albo ja tego zadania nie
potrafię sobie wyobrazić.
Rozwiązanie:
Rozwiązanie ma sens dla v1>v2 oraz x0>0 Droga przebyta do chwili spotkania dla (1) i (2):
x1= v1ts x2= v2ts oraz x stąd:
v1ts = x0 + v2ts
Miejsce spotkania = droga (1) czyli: x przebywana droga jest funkcją liniową czasu
Skoro z treści zadania wynika, że obiekt 2 wyprzedza obiekt 1 to jakim cudem V1 ma być
większe od V2?
Z tego powodu chciałem dokładne rozwiązania z tłumaczeniem.
6 mar 18:50
: Takim cudem, ze gdyby v1<v2, to by nigdy nie dogonił
chyba nigdy tego nie zrozumiesz, może zrób wyścigi rowerow na podwórku?
7 mar 08:52
Piotr: Ty do tej pory nie zrozumiałeś o co ja pytam a wystarczy przeczytać, ja dobrze rozumiem to
zadanie, tak samo jak ty ale pisałem wyraźnie że razem z zadaniem dostałem do niego
rozwiązanie które również dołączyłem wyżej. Pytanie było o to czy to rozwiązanie jest
błędne... Po prostu chciałem czyjegoś potwierdzenia że dobrze myślę.
11 mar 17:28
: Rozwiązanie jest dobre, zamiast wyścigów rowerów narysuj sobie oś, w zerze umieść obiekt 1, a
obiekt 2 w miejscu o współrzędnej x0.teraz musza sie jeszcze zgadzac zwroty obu prędkości ze
zwrotem osi, inaczej zadanie nie ma sensu.
11 mar 21:52