Obliczanie steżenia procentowego
paula: Kochani− jak policzyc stężenie procentowe solanki do peklowania miesa, uzyskanej w wyniku
rozpuszczenia
0,85 kg w 5 litrach wody?
2)oblicz ile kilogramow miesa mozna zapeklowac tą ilościa solanki, jeżeli masa solanki powinna
stanowic 40% masy miesa.Wynik podaj zaokraglony do jednosci
Sory,że ja tak o tym mięsie (..−−)
27 sty 20:43
28 sty 08:57
1: | kg | |
1) Liczymy stężenie (założenie, że gęstość wody to 1 |
| |
| dm3 | |
| msolanki | | 0,85 kg | |
Csolanki= |
| = |
| =0,145, czyli |
| mwody+msolanki | | 0,85 kg + 5 kg | |
stężenie procentowe (masowe) to 14,5%
2) Oznaczmy sobie mase mięsa jako x. Wiemy, że masa solanki ma stanowić 40% masy mięsa, czyli
5,85 kg to 40% z X, czyli x to 100%, teraz możemy skorzystać z proporcji:
5,85 kg − 40%
X − 100%
| 5,85 kg * 100% | |
X= |
| = 14,625 kg −−> co w zaokrągleniu do jedności daje nam 15 kg mięsa |
| 40% | |
29 sty 16:46