fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Obliczanie steżenia procentowego paula: Kochani− jak policzyc stężenie procentowe solanki do peklowania miesa, uzyskanej w wyniku rozpuszczenia 0,85 kg w 5 litrach wody? 2)oblicz ile kilogramow miesa mozna zapeklowac tą ilościa solanki, jeżeli masa solanki powinna stanowic 40% masy miesa.Wynik podaj zaokraglony do jednosci Sory,że ja tak o tym mięsie (..−−)
27 sty 20:43
28 sty 08:57
1:
 kg 
1) Liczymy stężenie (założenie, że gęstość wody to 1

 dm3 
 msolanki 0,85 kg 
Csolanki=

=

=0,145, czyli
 mwody+msolanki 0,85 kg + 5 kg 
stężenie procentowe (masowe) to 14,5% 2) Oznaczmy sobie mase mięsa jako x. Wiemy, że masa solanki ma stanowić 40% masy mięsa, czyli 5,85 kg to 40% z X, czyli x to 100%, teraz możemy skorzystać z proporcji: 5,85 kg − 40% X − 100%
 5,85 kg * 100% 
X=

= 14,625 kg −−> co w zaokrągleniu do jedności daje nam 15 kg mięsa
 40% 
29 sty 16:46