fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Zderzenie sprężyste Varishie: Cześć, mam problem z zadaniem... Krążek hokejowy ślizgający się po lodzie uderza w bandę. Znajdź wartość prędkości początkowej krążka, jeżeli przed zderzeniem przebył on drogę s1 = 6 m, a po zderzeniu, które można traktować jako doskonale sprężyste, przebył jeszcze drogę s2 = 2,5 m do chwili zatrzymania się. Współczynnik tarcia krążka o lód jest równy μ = 0,1. Wiem że w tej sytuacji (zderzenie idealnie sprężyste) jest zachowana zasada zachowania energii i pędu. Zmienia się tylko kierunek pędu. Znalazłam w necie równanie:
 mv2 
(1)

= fmgs1 + fmgs2
 2 
z tego wyproadziłam sobie wzór na v: (2) v = 1fg(s1+s2) No i niby fajnie bo się teoretycznie wszystko zgadza, ale nie mogę dojść do tego skąd się niby wzięło to równanie (1).
15 gru 21:42
Varishie: (2) miało być: v = 2fg(s1+s2)
15 gru 21:45
korki_fizyka@tlen.pl: ΔEk = WT
15 gru 22:02
korki_fizyka@tlen.pl: a praca przeciwko sile tarcia to T * (s1+s2) T=μF= μmg
15 gru 22:03