fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Obliczanie prędkości i przyśpieszeń ogniw węzłów metodą analityczno- wykreślną Łukasz: Witam, mam pytanie odnośnie zadania. Rysunek: https://imgur.com/SKkFbaN Dane: lAB, lBC, lCD, lDE, α, omega1, kv, kp Znaleźć: vE, pE Mam zapis: vB1=VA1+vB1A1 vB1A1= omega1*lAB Chciałem zapytać jakie są wartości i kierunki vB1 i vA1
13 lis 11:37
ω: a co to jest vA1 jeśli prędkość punktu A, to vA1 = 0, a jeśli vB1 to prędkość ramienia AB, to vB1 = ω1 AB
13 lis 21:26
Łukasz: Okej przeoczyłem że vA=0, a jeszcze chciałem zapytać o przyśpieszenie pB1, ma składową styczną i normalną czy tylko normalną ?
14 lis 12:36
ω: jedną i drugą
14 lis 14:10
Łukasz: Ok i to chyba teraz ostatnie pytanie będzie jak wyznaczyć przyśpieszenie pD3, wiem napewno że pD3=pD4.
14 lis 15:17