jednorodne pole elektrostatyczne
Ania: Miedzy dwoma rownoleglymi plytami wytworzone jest jednorodne pole elektrostatyczne o natężeniu
E. W pole to wpuszczono ładunek elementarny poruszający sie w chwili początkowej prostopadle
do linii sil pola z prędkością v. W jakiej odległości od pierwotnego toru ładunek będzie sie
znajdował przy opuszczaniu tego pola, jesli długość plyt wynosi l?
11 wrz 23:59
MQ:
![rysunek](rysunek120.png)
Zachowanie analogiczne jak do rzutu poziomego w polu grawitacyjnym z przyspieszeniem
"grawitacyjnym" pochodzącym od oddziaływania ładunku z polem.
Czas przelotu (a tym samym oddziaływania pola) liczymy z rozmiaru płyt i prędkości wlotowej:
Teraz liczymy odchylenia jako drogę w ruch jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem g:
| 1 | | qE | | l | | qEl2 | |
Δ= |
| * |
| *( |
| )2= |
| |
| 2 | | m | | v | | 2mv2 | |
PS. Między "dwiema" płytami a nie "dwoma", bo płyty są rodzaju żeńskiego.
12 wrz 22:47
urania: I nie "g" bo to już nie przyspieszenie ziemskie tylko jakieś inne przyspieszenie więc "a".
13 wrz 09:26
MQ: Mogę sobie użyć dowolnej literki na oznaczenie przyspieszenia −− jak na razie, to tyle wolności
w tym kraju jeszcze mamy −− zresztą specjalnie jej użyłem −− przez analogię.
Ale, jak dla ciebie, mogę użyć innej −− czy ψ cię zadowala?
13 wrz 10:36
daras: Oczywiście, że można używać dowolnych literek, jednak to wprowadza chaos i kiedyś tam za lasami
za górami gremium fizyczne przyjęło używać literki "g" na oznaczenie przyspieszenia ziemskiego
13 wrz 15:35
Ania: Ogromne dzieki za zadanie
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
P.S. Słownik mówi, ze obie formy są poprawne. Ale faktycznie: "dwiema" brzmi lepiej
14 wrz 14:53
urania: to może umówię się z dwoma Aniami
![](emots/2/zeby.gif)
albo z dwiema Piotrusiami na
14 wrz 20:38