odbiorniki
zbyszek: Nie jestem powiem dokładnie, co mam wyliczyć w tym zadaniu: "Uczniowie na lekcji fizyki
wykonali pomiar napięcia przyłożonego między końce każdego z dwóch odbiorników i natężenia
prądu płynącego przez każdy odbiornik. Wyniki pomiarów wpisano do tabeli. W obu przypadkach
niepewności pomiarowe przyrządów wynosiły odpowiednio ΔU = ± 0,4 V, ΔI = ± 0,05 A
Tabelka:
Odbiornik 1
| U (V) | 2,8 | 6,2 | 8,8 | 12,2 | 14,4 | 15,5 |
| I (A) | 0, 11 | 0,23 |0,36 | 0,43 | 0,57 | 0,60 |
Odbiornik 2
| U (V) | 2,8 | 6,2 | 8,8 | 12,2 | 14,4 | 15,5 |
| I (A) | 0, 06 | 0,11 |0,18 | 0,23 | 0,29 | 0,30 |
Oblicz opór każdego odbiornika.
| U | |
Wiem, że wzór na opór to R= |
| |
| I | |
Tylko nie jestem pewny czy opór mam liczyć każdego pomiaru i później to zsumować i podzielić
przez ich ilość, czy jak?
Proszę o pomoc
Ps. jeszcze mam oszacować niepewność względna każdego oporu. W tym to już w ogóle nie wiem o co
chodzi
daras: I metoda: narysuj charakterystyki napięciowo−pradowe czyli wykresy I = f(U) z zaznaczeniam
niepewności: wokół każdego punktu (w odpowiedniej skali−musisz przeliczyć) zaznacz prostokąty
błędów czyli niepewności ΔU i ΔI, następnie rysujesz proste, któe powinny przechodzić przez
wszystkie prostokąty, możliwie jak najbliżej punktów pomiarowych, Następnie z prawa Ohma I =
| 1 | | 1 | |
|
| odczytujesz opór, który jest współczynnikiem kierunkowym prostej czyli R = |
| = |
| R | | tgα | |
ctgα, gdzie α−kąt nachylenia prostej.
II metoda: Wyznaczasz średnią wartość oporu z wszystkich pomiarów, a błąd szacujesz
| Umax | | Umin | |
gdzie Rmax = |
| Rmin = |
| |
| Imin | | Imax | |
wynik zapisujesz w postaci: R = R
śr ± ΔR [Ω]