Bryła sztywna jej energia, pęd i moment pędu
joor: Jest sobie w kosmosie jednorodny pręt o masie M i długości L i zakładamy, że w naszym układzie
odniesienia jest nieruchomy. Kosmita wystrzeliwuje pocisk o masie m przy czym m>>>M ( pocisk
jest bardzo gęsty), który wbija się w koniec pręta. I teraz mam pytanie czy po takim zderzeniu
układ będzie obracał się względem środka masy pręta czy też wokół nowego środka masy
powstałego z dwóch ciał. Jeśli to pierwsze musiałbym zastosować zasadę zachowania momentu
pędu, a jeśli to drugie to chyba wystarczy zasada zachowania pędu. Mam jeszcze jedno pytanie
jeśli popchniemy jakąś jednorodną bryłę za jej krawędź siłą F to oczywiście z II zasady
dynamiki taki obiekt zacznie przyspieszać, ale i również obracać się wokół swojego środka
masy, więc ma energię ( obrotowa + kinetyczna), jeśli natomiast popchniemy siła F tą samą
bryłę, ale siła ta będzie przyłożona do środka masy nie będziemy mieli ruchu obrotowego tylko
postępowy, więc też energia będzie mniejsza, a przecież to ta sama siła wykonała pracę, więc
energie powinny być równe, gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
27 sie 22:39
: zależy co chcesz obliczyć, najczęsciej wystarczy ZZP i ZZMP
pręt w kosmosie nie ma żadnych więzów więc będzie sie obracał
natomiast bryła np. szafa stojąca na podłodze ma już więzy i obrót nie zawsze jest możliwy, bo
działąją jeszcze inne siły
28 sie 10:17
joor: Ogólnie chodzi o to, że w większości takich typu zadań bryła jest przymocowana do jakiejś osi
względem której wykonuje obrót przy czym nie ma ruchu postępowego. Jak to jest jednak, gdy tak
jak napisałem bryła jest swobodna, nie ma żadnych więzów i te same siły powodują te same
przyspieszenie liniowe środka masy, ale w zależności od miejsca przyłożenia inne
przyspieszenia kątowe czego skutkiem są inne energie kinetyczne bryły.
28 sie 20:56
: jezeli nie ma więzów a występuje niezerowy moment siły to zawsze następuje obrót wokół środka
masy a jeśli są więzy to też jest obrót tylko np. względem punktu podparcia chyba, że ramię
działającej siły jest zerowe
29 sie 08:32
joor: A jakby było takie zderzenie sprężyste − kulka uderza w koniec jednorodnego pręta ( pręt jest
swobodny) i teraz muszę zastosować 3 zasady zachowania energii, pędu i momentu pędu by
obliczyć końcowe prędkości?
29 sie 12:13
: dokładnie tak samo tylko odpada tw. Steinera i szukanie śr.masy chyba, że pręt nie jest
jednorodny
30 sie 11:27
joor: Czyli początkowy moment pędu przyjmuje taki : prędkość kulki*masa kulki*odległość od środka
masy pręta? I mam jeszcze jedno pytanie czy trzeba uważać na minusy przy zasadach zachowania
pędu i momentu pędu czy też końcowe równanie najwyżej skoryguje źle przyjęte kierunku wektorów
i wyjdzie minus przy prędkości?
30 sie 16:51
: wyczerpałeś już limit pytań
next pls
30 sie 22:30