Prawo wyporu
Wakacyjna: Hej. Właśnie gotuję i mam problem − brak wagi

. Przypomniałam sobie co nieco z fizyki, że
było cos takiego jak prawo Archimedesa i wypór wody przez ciało zanurzone w cieczy.
Otóż muszę zważyć selera

.
Napełniłam naczynie do 300 ml. Wrzuciłam selera i poziom wody skoczył ponad 350 ml. Jak to
zinterpretować i przełożyć na wagę?

Dziękuję za pomoc

.
9 lip 17:06
MQ: A seler pływa?
9 lip 20:00
o nie: Jakiś mały kawałek tego selera chyba . Ja bym przyjął że seler jest z wody, przeliczył ml na
m
3, potraktował gęstością wody i wyciągnął z tego masę
9 lip 21:13
MQ: @o nie: Tylko wtedy, gdy pływa.
9 lip 21:21
daras: w zupie (woda osolona) na pewno pływa
10 lip 10:00
MQ: To trzeba by oszacować gęstość roztworu, chociaż przy tej dokładności można faktycznie przyjąć
równą 1g/cm3.
10 lip 21:46