fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Dynamika ruchu obrotowego. Hello: Dynamika ruchu obrotowego. Zadanie: https://i.imgur.com/NXwkbGX.jpg Mam problem, nie wychodzi mi dobra odpowiedź. Gdzie robię błąd? Może używam złych wzorów. Najpierw liczę reakcję walca (za reakcję walca przyjmuję Rb) ∑Fix=0 Ra+Rb−P=0 ∑Ma=0 Rb*2m−P*4m=0 Rb=20N*4m/2m=40N To teraz wyprowadzam wzór na czas. M=L/t ⇔ t=L/M L=Jω M=Jε więc t=ω/ε Co dalej? skąd mam wziąć przyspieszenie? Przy innym zadaniu ktoś podał mi wzór ε = T*R/J T=40N*0,1=4N ε=4*1/10=0,4 t=10/0,4=25 Nie ma takiej odpowiedzi...
27 lis 18:02
'Leszek: Tylko wykorzystaj wzor na ruch obrotowy bryla :
 T*R 
ε = MF/J =

, oraz ε = ω/t
 J 
Wzor L= Jω , to jest moment pedu i tutaj nie ma zastosowania , bo nie jest spelnioa zasada zachowania momentu pedu ,
28 lis 10:02
Ann: Witam ! Potrzebuje pomocy w pewnym zadaniu z fizyki (chodzi bardziej o wzory). Jest wykres przedstawiający zależność energii potencjalnej ładunku o wartości 6nC od odległości od ładunku ujemnego. Muszę policzyć potencjał pola w pewnej odległości od źródła, wartość ladunku źródłowego oraz jaką pracę wykonano przez siły pola jeżeli ładunek przesunięto z x na y odległość. danych nie podałem bo chce policzyć sam chodzi mi o wzory konkretne bo nie mam pomysłu.
28 lis 11:17
Ann: Dodało się w złym miejscu, sorry
28 lis 11:18
Hello: T to sila tarcia? To w takim razie i tak zły wynik wychodzi.
28 lis 12:12