Optyka
Natalia: Zadania niby śmiesznie banalne , podstawiasz do wzoru i tyle ale nie mogę dopasować do
odpowiedzi :
1.Najmniejsza odległość między rozróżnianymi pkt. w mikroskopie wynosi 0,01 mm.Zdolność
rozdzielcza mikroskopu wynosić będzie... ?
Odpowiedzi się w postaci 10 do +/− 5 albo 6 (1/m)
2.Całkowite wewnętrzne odbicie na granicy polimer−próżnia rozpoczyna się przy kącie padania 30
stopni. Jaki jest współczynnik załamania polimeru?
3.Z jaką prędkością rozchodzi się światło o długości langda = 500nm w szkle o współczynniku
załamania n=2 ?
4.Przy kącie padania = 40 stopni światło odbite na granicy powietrze−polimer jest całkowicie
spolaryzowane. Kąt załamania wynosi .... ?
5.Założono dwa filtry : zielony i czerwony .Jaki kolor będzie przez nie transmitowany ?
6.Jakie światło ma największą prędkość : w szkle / w próżni ?
7.Światło zielone biegnie z ośrodka rzadszego do gęstszego .W ośrodku gęstszym barwa : a− nie
zmieni się b− zmieni się na zielono−żółtą c− zmieni się na zielono−niebieską d−zmieni się na
zielono−czerwoną
Z góry Wam dziękuję za odpowiedzi do tych powyższych pytań/zadań oraz za możliwe wytłumaczenie
na przyszłość

P.SKorzystam z podręcznika do fizyki − Bobrowskiego .Ciężka do przebrnięcia , dlatego nie ma
tam nawet ujętych tak zrozumiale tematów z optyki. Czy ktoś mógłby polecić również tu dobrą i
zrozumiałą książkę na ten temat ?
18 cze 17:08
'Leszek: To jest bardzo dobry podrecznik polecany studenta , ale moze skorzystaj z podrecznika
do kl. III LO .
18 cze 17:15
Natalia: A jak obliczyć zadanie 1 i 3?
Oraz co do samych odpowiedzi z zadania 5,6,7?
18 cze 18:25
Natalia: Bo 1 zadanie liczę ze wzoru :
z=1/d
z=1/0,01 mm
A więc wychodzi mi
1/ 10 do −6 m = 10 do 6 (1/m)
czy to poprawne?
Znowu na 3,5,6 i 7 niee mam pomysłu ..
18 cze 18:27