Wartość największej prędkości w ruchu jednostajnym po okręgu.
Piotrek: Witam forumowiczów, prosiłbym o pomoc z zadankiem, nie mogę znaleźć nigdzie rozwiązania... Nie
rozumiem za bardzo, czym się tutaj kierować.
Największą szybkość, z którą samochód może bezpiecznie przebyć (na poziomej, suchej szosie)
zakręt o promieniu r=100 m, jest równa 72 km/h. Oblicz wartość największej prędkości, z którą
ten samochód mógłby jechać, gdyby promień zakrętu był o 19% mniejszy.
Czy w obydwóch przypadkach wartość siły dośrodkowej będzie taka sama, równa? Jeśli tak, to
dlaczego?
1 lis 18:39
'Leszek: Aby samochod mogl bezpiecznie przejechac zakret to sila dosrodkowa musi
byc rowna sile tarcia , czyli w obu przypadkach sila dosrodkowa jest taka sama.
| r2 | |
Zatem v2 = v1 * √ |
| = 72*0,9=64,8 km/h |
| r1 | |
1 lis 21:36
Piotrek : Dziękuję bardzo za pomoc, taki sam wynik mi wyszedł, lecz miałbym jeszcze jedno pytanie.
Kiedy uległaby zmianie ta sila dośrodkowa? Jeżeli załóżmy mialbym podane r=100 m, m=1000 kg i
maksymalna siła dośrodkowa F=4000N. Samochód porusza się ruchem jednostajnym po okręgu i
trzeba obliczyć maksymalna szybkość. Czyli 20 m/s. Natomiast jeżeli mam obliczyć vmax dla
ciała o masie dwa razy większej, r się nie zmienia, pod wzór mam wziąć taką samą wartość F?
Czy siła dosrodkowa będzie taka sama? Nie potrafię właśnie tego zrozumieć. Dlaczego tutaj
również siła dosrodkowa będzie wynosić 4000 N. Z gory dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie
1 lis 23:44
'Leszek: Dla maksymalnej predkosci z jaka samochod moze przejechac zakret dotyczy
warunku ,gdy sila tarcia rowna jest sile dosrodkowej ,dlatego w drugim przypadku
sila dosrodkowa tez wynosi 4000 N ,ale poniewaz masa jest wieksza i promien nie zmieniony
to inna bedzie maksymalna predkosc , w tym przypadku bedzie v2=v1/√2
2 lis 11:49
Piotrek : Dziękuję za pomoc
4 lis 13:54