fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
Liczby Kwantowe Kwantowe: Witam, mam pytanie odnośnie liczb kwantowych, zacznę od pierwszej z nich: N − główna liczba kwantowa Opracowałem wykorzystując internet króciutką definicję tego, abym mógł sobie lepiej to kojażyć podczas nauki. N − główna liczba kwantowa ( Określa energię elektronów ), a także wielkość orbitalu, przyjmuje wartości kolejnych liczb naturalnych. Pytanie czy energia elektronowa to jest to samo co wielkość orbitalu ? Im większa energia elektronu tym orbital jest większy ? czy może to są dwie różne cechy, jak to rozpatrywać ?
9 maj 18:57
korki_fizyka@o2.pl: musisz to sobie jeszcze raz powtórzyć, może zajrzyj do innych źródeł np. podręcznika do fizyki dla kl. III ? główną liczbę kwantową oznacza się małą literą n
10 maj 09:33
Kwantowe : A reszta jest Zgodna? Nie pytałem czy napisać duża czy mala litera
10 maj 23:39
korki_fizyka@o2.pl: zakładam, że umiesz czytać ze zrozumieniem
11 maj 16:02
Kwantowe : Nie bardzo, bo nie wiem co masz na mysli
12 maj 17:18
korki_fizyka@o2.pl: to cofnij sie do zerówki
12 maj 18:41
Kwantowe: Strasznie jesteś nerwowy, jak na kogoś kto daje korepetycje... może jakaś meliska ? Zapytałem się kulturalnie o jedno z zagadnień, a ty z ryjem od samego początku i Ty jesteś niby mądry ?
12 maj 19:30
dxdd: Niezłe korki pewnie udzielasz skoro wyskakujesz tak z ryjem do innych, tylko pozazdrościć.
12 maj 19:38
korki_fizyka@o2.pl: nie lubię leniwych
13 maj 07:21