fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
równanie ruchu Zakaz karnych: Obserwator stał na moście przerzuconym przez rzekę płynącą z prędkością v1 = 1 m/s. W pewnej chwili zauważył, że w odległości x01 = 10m przed mostem wrzucono do wody koło ratunkowe. Obserwator po upływie czasu t2 = 5 s rzucił z mostu do wody butelkę. Następnie po upływie t3 = 20 s zauważył, że z przystani położonej x03 = 60 m poniżej mostu wyruszyła w górę rzeki motorówka. Motorówka poruszała się względem brzegu z prędkością v3 = 2 m/s. Narysuj wykres położenia koła, butelki i motorówki w zależności od czasu. Oblicz gdzie i kiedy motorówka minie koło i butelkę. no to tak : x=xo+vt x1=−20+t x2=−5+t x3=100−2t i dalej porównuje x1=x2 i x1=x3 i wychodzi wynik mam jednak pytanie: skąd wzięło się te −20 w x1? Zrobiłem te zadanie na podstawie odpowiedzi niestety , ale nie mogę zrozumieć tego zapisu x1=−20+t, bo nie wiem skąd się wzięło te −20, ten minus to przeciwny zwrot, ale skąd te 20? z góry dzięki za pomoc
10 lut 22:43
gościu: sam to wymyśliłeś , to powinieneś wiedziec emotka
11 lut 21:39