fizyk
fizyk: Rakieta o długości l=100m leci z predkoscia v=0,8c Naprzeciwko po torze równoległym porusza się
meteoryt z predkoscia vm=0,8c. Jak długo będzie on mijał rakietę?
Jak rozwiązać takie zadanie? Nie proszę o rozwiązanie podane na tacy, ale wskazanie drogi,
którą obrać w celu rozwiązania takiego zadania.
Prawdopodobnie należy skorzystać z transformacji Lorentza, bo prędkości z którymi mamy do
czynienia są bliskie c.
Jak to rozumieć, że rakieta i meteoryt się miną? To znaczy, że oba ciała poruszają się (
zbliżają do siebie ) i liczymy czas, gdy początek rakiety będzie na wysokości meteorytu i
droga dzielona przez prędkość ( jakąś) da nam czas... tylko jaka to prędkość? Czy chodzi o
prędkość względną? Proszę o pomoc, opisałem ile mogłem, ale dalej nie mam pojęcia
8 sty 20:04
qwark: A jakby się poruszały 10 km/h to jakbyś rozwiązywał ?
8 sty 20:31
fizyk: Myślę, że bym kombinował bo mi nie przychodzi nic do głowy, ale przy 10km/h to 2,78m/s poszłoby
łatwiej. Przyjąłbym ,że w ciągu sekundy "ubywa" 2,78*2 odległości rakiety i bym podzielił 100m
przez 2,78*2 i by wyszło. Mnożone razy dwa, bo oba ciała poruszają się z tą samą prędkością.
Co o tym sądzisz? Na pewno da się to jakimiś wzorami pozapisywać, ale to taka pierwsza myśl
jaka przyszła mi do głowy.
8 sty 22:35
8 sty 23:04
fizyk: Super materiał, przejrzałem. A jeżeli lecą w przeciwną stronę to nierelatywistycznie będzie
v1+v2 a relatywistycznie :
| v1+v2 | |
v= |
| , lecz będzie to prędkość oddalania się ciał od siebie , prawda? |
| 1+v1*v2c2 | |
Czyli w moim zadaniu ta prędkość nierelatywistyczna to :
| 0,8+0,8 | |
v= |
| = 0,9756c |
| 1+0,8*0,8c2c2 | |
więc aby wyliczyć czas zapewne należy skorzystać z jakiegoś nierelatywistycznego wzoru, gdyż
| s | |
v= |
| pewnie nie wystarczy. |
| t | |
Miałbyś może jakąś dalszą część tych wykładów, albo coś dotyczącego drgań opisanego w równie
przystępny sposób?
8 sty 23:58
fizyk: +− jesteś?
9 sty 13:58
9 sty 18:45