fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
ele elek: Dlaczego w 2:54 w tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=gMkkvDqYDgs&index=37&list=PLGWbMT4tmKkN3rhdPfcWyvInSuwwIdKxT Mówi, że U jest strzałkowane w prawo jak jest w lewo, może ktoś wyjaśnić ? Dzięki.
15 mar 22:30
qulka: bo liczy w jednym oczku
15 mar 23:10
qulka: rysunek
15 mar 23:12
elek: ale czemu te strzałki na górze są w lewo i pokazuje jako w lewo, a strzałka na dole jest też w lewo, ale już się liczy jako w prawo ?
15 mar 23:23
qulka: bo liczy te zielone strzałki w ramach jednego oczka
15 mar 23:27
elek: tak wiem ale czemu tego rezystora na dole strzałka zielona jest w prawo a nie w lewo jak tych gónych?
15 mar 23:31
qulka: bo jest zgodna z kierunkiem zielonego kółeczka na środku
15 mar 23:44
elek: ale jak dolny rezystor ma strzałkę w lewo to jak ona może się zmienić potem na na strzałkę w prawo ?
15 mar 23:59
elek: jak czerwona strzałka w dolnym rezystorze jest w lewo to wydaję mi się że nie jest zgodna z tą strzałką z oczka
16 mar 00:00
elek: jak to zrozumieć ? nie mogę tego zrozumieć czemu jak wszystkie strzałki są w lewo to tylko ta na dole zmienia się w prawo
16 mar 00:17
qulka: zmiana strzałki to tylko zmiana znaku przed U możesz sobie zrobić zielone kółeczko w drugą stronę ..wtedy te na górze się zmienią a ta na dole zostanie w lewo to takie fizyczne mnożenie przez −1
16 mar 00:29
elek: ja to wiem tylko dlaczego jak na dole mam strzałke w lewo to jest ona w prawo ?a nie w lewo tak jak górne rezystory
16 mar 07:13
sd: elek wracaj do szkoły podstawy mnożenie wektora przez liczbę −1
24 sie 11:15