Obliczanie steżenia procentowego
paula:  Kochani−  jak policzyc stężenie procentowe solanki do peklowania miesa, uzyskanej w wyniku
 rozpuszczenia
 0,85 kg w 5 litrach wody?
2)oblicz ile kilogramow miesa mozna  zapeklowac tą ilościa solanki, jeżeli masa solanki powinna
 stanowic 40% masy miesa.Wynik podaj zaokraglony do jednosci
Sory,że ja tak o tym mięsie (..−−)
27 sty 20:43
28 sty 08:57
1:  |   | kg |   | 
1) Liczymy stężenie (założenie, że gęstość wody to 1   | 
  |  | 
|   | dm3 |   | 
|   | msolanki |   | 0,85 kg |   | 
Csolanki=   | 
  | =  | 
  | =0,145, czyli  | 
|   | mwody+msolanki |   | 0,85 kg + 5 kg |   | 
 stężenie procentowe (masowe) to 14,5%
2) Oznaczmy sobie mase mięsa jako x. Wiemy, że masa solanki ma stanowić 40% masy mięsa, czyli 
5,85 kg to 40% z X, czyli x to 100%, teraz możemy skorzystać z proporcji:
5,85 kg − 40%
X − 100% 
|   | 5,85 kg * 100% |   | 
X=  | 
  | = 14,625 kg −−> co w zaokrągleniu do jedności daje nam 15 kg mięsa  | 
|   | 40% |   | 
 
29 sty 16:46