Hej mam problem z obrotami bryly sztywnej. Zakładamy, że koło toczy się bez tarcia tocznego,
ani kinetycznego, bez żadnych sił zmniejszających jego energię.
I teraz tak, mamy dwa przypadki:
1) na koło działa siła F przyłożoną do środka masy koła
2) na koło działa siła F (taka sama wartość jak w 1)) przylozona do jego krawędzi i prostopadła
do niej.
Widzimy, że w obu przypadkach siła tarcia będzie zachowywać się różnie. Obliczyłem
przyspieszenie kazdego z kół dysponując trzema równaniami 1) a = F/m 2) M = IE 3) a = ER
I − moment bezwładności
E− przyspieszenie kątowe
R − promień koła.
I teraz podam Wam dwa wyniki
KOŁO CIĄGNIĘTE (czyli to pierwsze) − a = 2F/3m
KOŁO TOCZONE (to drugie) − a = 4F/4m
Mam nadzieję, że te wyniki są poprawne
I teraz sedno mojego "problemu". Drugie koło osiągnie tą samą energię co pierwsze w czasie
dwuktornie krótszym, czyli na drodze czteroktornie mniejszej.
O ile w przypadku pierwszego koła jestem w stanie zastosować wzór W = F razy S, o tyle w drugim
przypadku jest to dla mnie niemożliwe. Załóżmy, że koło pierwsze po jakimś czasie będzie miało
energię 60j, a było ciągnięte siłą 5N. Co mogę powiedzieć?, a no to, że jeśli jego prędkość
początkowa to 0, to przebyło drogę 12m. W takim razie, drugie koło, jeśli też ma energię 60j,
musiało przebyć 12/4 = 3 m. I teraz moje pytanie.
Jak ze wzoru na prace mogę wyliczyć energię koła drugiego? Z kolejnych obliczeń wiem, że
energia kinetyczna postępowa takiego koła jest dwuktornie większa od obrotowej (to stosuje się
do wszystkich figur obrotowych, które się toczą). Czyli 40 j przypada na energię ruchu
postępowego, a 20J na energię ruchu obrotowego.
I po przedstawieniu Wam moich przemyśleń pytam ja: Jak w prost z definicji pracy W = całka z
iloczynu skalarnego siły i drogi obliczyć energię koła z przyłożoną siłą na krawędzi? Głowię
się nad tym dość długo i nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
Jeśli pomożecie mi rozstrzygnąć ten przypadek, to wezmę się za indentyczny, tylko z bryłami
zawieszonymi w próżni
. Z góry dziękuje.
PS. Wiem, że przykład może być dziwny, zawiły, abstrakcyjny, ale takie coś chodzi mi po głowie
od dłuższego czasu.
Elo.
a siły tarcia są w obu przypadkach tak samo skierowane!
Pytanie − Jak z definicji pracy obliczyć enegię walca, gdy mamy wszelkie możliwe dane!
Można łatwo sprawdzic poprawnosc odpowiedzi, bo E = 1/2 m v2 + 1/2 I w2
| f | ||
1) t = | o zwrocie, który wskazałeś na rysunku, czyli przeciwnym do f | |
| 3 |
| f | ||
2) t = | o zwrocie, który wskazałeś na rysunku, czyli zgodnym z f | |
| 3 |